MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt.

Az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. bemutatása

MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt.

A társaság ellátási területe Bokod község és Oroszlány városa, ügyfeleinek száma meghaladja az 5 600-at, amelyből több mint 5 400 lakossági felhasználó. A primer energiaforrás földgáz, a 37,5 MWth-os új fűtőművet 5 km-es kiváló szigeteléssel gyártott, földben elhelyezett és 2015-ben átadott tranzitvezeték köti össze a városi hőfogadóval. Mindkét érintett önkormányzattal a társaság közszolgáltatási szerződést kötött. a jogszabályi megfelelés és az ellátásbiztonság garantálása érdekében.

Az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. (MVM OTSZ Zrt.) 2021-ig NKM Oroszlányi Szolgáltató Zrt néven folytatta tevékenységét.

A távhőtermelő és a szolgáltató egyesülése

Részvényesi döntés született arról 2018-ban, hogy az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. olvadjon be az MVM OTSZ Zrt-be, hiszen a megtermelt hő csaknem 100 %-át neki adja el. Így az egy technológiai rendszert alkotó hőtermelő és szolgáltató egy társaságban működhet tovább. A beolvadás 2020. január 1-től megtörtént, a jogutód cég az MVM OTSZ Zrt lett, amely egyben a termelői és a szolgáltatói engedélyes is. Ezzel a gyakorlatban is lehetővé vált, hogy a helyi teljes távhő értékláncban egy önálló társasága jelenjen meg.

Az országban elsőként az MVM OTSZ Zrt. ügyfelei számára nyílt meg a lehetősége annak, hogy a földgáz- és az áramszolgáltatás mellett immár a távhőszolgáltatást is az MVM Csoport keretei között vegyék igénybe.

Az új fűtőmű belépése a hőtermelésbe

Az MVM Oroszlányi Erőműfejlesztő Zrt. létrejötte előtt a Vértesi Erőmű kapcsolt termelés keretében biztosította a hőt a két település ellátásához. Az MVM közgyűlése 2014-ben új berendezés földgáztüzelésű fűtőmű építéséről döntött. A beruházás két szakaszban valósult meg. Az I. ütemben a 3 x 12,5 MWth nagyvízterű földgáztüzelésű kazánberendezéseket tartalmazó kazánház épült meg segédrendszerek nélkül, és a kazánház 2015. december végén megkezdte működését. 2016-ban a II. ütemben került sor az új kazánház bővítésére. Déli oldalához kapcsolódva, annak folytatásaként megépültek a segédrendszerek, amivel megvalósult a fűtőmű önálló működése.

Az új fűtőmű DK-i irányból (Oroszlány)

 A fűtőmű kazánjai

Bosch UNIMAT UT-H 11800 hegesztett kivitelű, fekvő elrendezésű, láng- és füstcsöves berendezések, egy besugárzott és két konvektív huzammal, valamint ECO fokozattal. Saacke Dual blokk TEMINOX GS 160 gázégő.

  • Hő teljesítmény (névleges/minimális): 12,5 MWth / 2,5 MWth
  • Tervezési nyomás: 18 bar
  • Névleges vízhőmérséklet (be/ki): 70 °C / 145 °C
  • Névleges kazánhatásfok: 97,5 %

Az oroszlányi kazánház

A keringtetés és nyomás tartás berendezései

  • 2 db Flowserve gyártmányú forróvíz keringtető szivattyú, 600m3/h
  • Motor: Helmke 3×400/50Hz, 355kW, 1481 1/min, ABB ACS 880 frekvenciaváltó
  • 2 db töltő szivattyú, Wilo Helix V1608, 10bar, 7,5/25m3/h ABB ACS 580 frekvenciaváltó
  • 2 db nyomástartó szivattyú, Wilo Helix V420 16bar, 2,5/5m3/h, ABB ACS 580 frekvenciaváltó
  • 2 db 150 m3-es pótvíztartály, és egy 150 m3-es víztartály, amely 90 m3 oltóvizet és max. 60 m3 nyersvizet tárol

A forróvizes keringtető szivattyú frekvenciaváltós motoros hajtással (Oroszlány)

Gázellátás

Gázfogadó adatai

bemenő nyomás (min/max):             8 bar (4/19 bar)

kimenő nyomás:                                 1,5 bar

névleges teljesítmény (max):             5000 Nm3/h (5300 Nm3/h)

Az oroszlányi fűtőmű gázfogadó állomása

5 km földben vezetett új távhő tranzitvezeték Oroszlányban

A fűtőmű és az MVM OTSZ Zrt. városi hőfogadója között 1 MdFt-os beruházás keretében 2015-ben a korábbi három vezetékes, felszín feletti tranzitvezeték rendszer helyett új, előszigetelt, korszerű kétvezetékes megoldás került kiépítésre és földben lett elhelyezve. Az új rendszer hővesztesége minimalizálódott, élettartama maximalizálódott a korábbiakhoz képest, nem igényel többlet költségekkel járó rendszeres védelmet és szigetelés javítást, nincs kitéve az időjárás káros hatásainak.

Régi, felszín felett vezetett csövek

Az új, előszigetelt vezetékek, amelyek a földbe kerültek

Ezen a valamivel több, mint 5 km-es korszerű tranzitvezetéken áramlik a megtermelt hő több ezer ügyfél biztonságos ellátásához. A város levegőjének tisztasága szempontjából az sem mellékes, hogy a hőtermeléssel óhatatlanul együtt járó szennyező forrás tartósan, hosszú évtizedek távlatában a településtől messze helyezkedik el.

A szolgáltatói elosztórendszer fejlesztése, hőközpont szétválasztások

Az MVM OTSZ Zrt hőközpont (HKP) szétválasztási programját főként pályázati forrásokból befejezte. A felhasználók zömét kitevő lakossági ügyfelek esetében az országos átlag 49 lakás/HKP, ez az társaságunknál 25 lakás/HKP. Az energiatakarékosság, az ügyfelek tudatosabb fogyasztásának megteremtése és a piaci elvárások kialakítása érdekében hosszú távú cél, hogy egyre több legyen az egyedi hőmennyiségmérés. Az MVM OTSZ Zrt. esetében 2020-ban már az ügyfelek 22 %-nál van egyedi hőmennyiségmérés.

Az ügyfelek jelentős részével együttműködve számos társasházban kialakításra került a költségosztós rendszer. Oroszlányban az egyedi mérős és a költségosztós kialakítás együttesen az ügyfelek 40 %-át fedi le.

 Az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. fontos egyediségei

 Az MVM OTSZ Zrt. az elmúlt időszakban közel harminc százalékkal tudta bővíteni felhasználói körét, döntő számban lakossági ügyfelek csatlakoztak, de jelentős ipari parki fogyasztók is. Ezek az egyéb kategóriába sorolható termelő cégek kommunális hőfelhasználásukat bízták az MVM OTSZ Zrt-re és mára a lekötött teljesítmény 1/3-át jelentik, valamint megnövelték az árbevételt 20 %-kal.

Az MVM OTSZ Zrt. folyamatosan biztosítja az ügyfelek számára azt a lehetőséget, hogy igény esetén szerződés keretében ellátja a szekunder rendszerek karbantartását. Ennek köszönhetően a lakossági ügyfelek 64 %-a átalánydíjas karbantartási szerződést kötött a céggel.