MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt.

Kiemelt fejlesztések

Hőtávvezeték kivitelezése

Az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. a KEOP-5.4.0/12-2013-0014 számú pályázat keretében, a közbeszerzési folyamatok végleges lezárást és a vonatkozó kivitelezői (Terra-21 Kft-vel) és anyagszállítási (Metsys Kft-vel) szerződések megkötését követően, a hossza és sokrétű előkészítő tevékenységek lezárása után, nyár végén elkezdte a távhővezeték rekonstrukció kivitelezését.

A szükséges munkafolyamatok az ősz során eddig is töretlenül zajlottak. Ezek keretében a kivitelezéssel érintett területetek előkészítésére, szükség szerinti feltárásokra, az irtási és bontási munkák elindítására, a mélyépítési tevékenységeket előkészítő földmunkák kivitelezésére, a jelenlegi vezeték részleges elbontására, a szükséges 2-3 vezetékes, váltott üzemvitellel kapcsolatos átkötések elvégzésére, a szigetelések részleges bontására, a csőszerelési és rögzítési munkák előkészítésére és az új vezeték gépészeti szerelésére, mind a megmaradó magas vezetésű, mind a föld alá kerülő szakasz esetében sor került.

Hőtávvezeték kivitelezés

Az év hátralévő részében folytatódnak a külterületi, föld alá kerülő szakasz mélyépítési és irtási, valamint földmunkái, illetve az időjárás függvényében az új vezetékek gépészeti kivitelezési és szerelési munkái.

Ezt követően az elkészült új szakaszok röntgenes vizsgálatai és nyomáspróbája után az új vezetékek üzembevételre kerülnek és az átkötések után megindul rajtuk a szolgáltatás. Az átkötés ideje alatt előre láthatólag a távhőszolgáltatásban egy napos üzemszünetre kerül majd sor december közepén.

Az új vezetékek „élőre kötését” követően a kivitelezés sajátosságai és a technológiai követelmények figyelembe vételével, átmenetileg a régi és új csőrendszeren „vegyesen” fog üzemelni. A mélybe kerülő szakasz részleges kivitelezése mellett, folytatódni fognak a Bokodi-tó és a Vért Zrt. zagytér területe között a magas vezetésű szakasz második vezetékének szerelési munká is.

A kivitelezők Terra-21 Kft. és a beruházó Oroszlányi Szolgáltató Zrt. tervei szerint a kivitelezés további előkészítése, különösen a mélyépítés, földmunkák és a régi vezetékek, valamint azok tartószerkezeteink elbontása, az időjárás adta lehetőségek függvényében télen is folytatódni fognak.

Emlékeztetőül, az „Oroszlányi Erőmű és Oroszlány városi közötti távhővezeték felújítását” az Európai Unió a Kohéziós Alap társfinanszírozásával és a Magyar Állam által nyújtott támogatással 495 633 896 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

További dokumentációk a pályázattal kapcsolatban itt elérhetőek.

Az átadó ünnepség megtekinthető ide kattintva.